Kontroll av leverfläckar

Hem  /  Medicinsk hudsjukvård  /  Prickkontroll

Har du koll på dina leverfläckar?

Även om de allra flesta pigmentförändringar (nevi) är godartade, är malignt melanom den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Samtidigt är det en cancersjukdom som i de allra flesta fall kan stoppas, under förutsättning att den upptäcks i tid. 90% av alla melanompatienter som upptäcks tidigt blir helt botade.
Därför är det viktigt att regelbundet göra en egenkontroll av hudkostymen, så att förändringar kan upptäckas tidigt. Håll utkik efter nya pigmentfläckar och hudförändringar som ändrar sig i storlek, färg eller form. Var alltid uppmärksam på födelsemärken som skiljer sig från övriga.

Är du fundersam över dina födelsemärken eller hudförändringar kan du boka en prickkontroll hos våra hudläkare. Vid en sådan kontroll går hudläkaren igenom hela din hudkostym och granskar samtliga märken eller förändringar för att se om de bedöms som ofarliga eller behöver behandlas. Upptäcker vi hudcancer eller ett förstadium till hudcancer blir du inbokad för behandling av våra läkare här på kliniken. Vi har fullt utrustade operationssalar på kliniken och kan snabbt hjälpa dig att få en hudtumör borttagen.

För att boka in en prickkontroll behövs inte någon remiss och om du är över 18 år kan du själv enkelt boka in ditt besök via 1177 (logga in och välj Privatläkarna Hudmottagning Helsingborg). Är du under 18 år eller har frågor kring ditt besök når du oss på 042-18 70 00, må-fre 08-12. Besöket kostar 300 kronor och ingår i högkostnadsskyddet.