Vaccination

Hem  /  Områden  /  Vaccination

Välkommen till vår mottagning för vaccination

Kom till oss när du behöver vaccinera dig inför resor med Twinrix eller Havrix, mot TBE och HPV samt mot säsongsinfluensan. Du behöver inte vara listad här för att vaccinera dig.
Särskild prislista gäller. Ingen remiss behövs.

  • Resevaccin (Twinrix och Havrix)
  • Influensavaccin
  • Fästingvaccin
  • Vaccin mot livmoderhalscancer

Hos oss kan du vaccinera dig inför resor, mot TBE och HPV samt mot säsongsinfluensan. Kontakta oss på 042-18 70 00 för att boka din tid!

Influensa

Varje år insjuknar 2-10% av befolkningen i influensa under perioden december-april. Personer i hög ålder och/eller med underliggande sjukdomar kan drabbas allvarligare än unga personer som ofta är friska igen efter en vecka. Vaccinationen sänker risken för att drabbas av influensan och minskar sjukfrånvaron. Samtidigt minskar risken för influensarelaterade komplikationer. Under höst och vinter erbjuder vi influensavaccination.

Fästingar

Fästingbett kan orsaka TBE som är en allvarlig virussjukdom. TBE vaccinationen ger dig ett skydd mot sjukdomen. För att behålla skyddet behövs en påfyllnadsdos vart tredje till femte år.

Resevaccin

Vi tar emot både vuxna och barn som vill vaccinera sig inför utlandsresan. Vad du behöver beror på resmål, reslängd och dina tidigare vaccinationer. Kontakta oss för mer information!

Vaccination mot livmoderhalscancer

HPV står för humant papillomvirus, vilket betyder vårtvirus hos människa. Det är en grupp av över 200 olika virustyper där vissa typer orsakar vanliga hudvårtor, andra typer orsakar könsvårtor (kondylom) och några typer orsakar cancer framför allt i livmoderhalsen, könsorganen och svalget.

HPV-vaccin erbjuds alla barn i årskurs 5 inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Flickor födda efter 1999 har erbjudits vaccinationer genom skolhälsovården och för pojkar ingår HPV i vaccinationsprogrammet sedan augusti 2020. Det är pojkar födda 2009 och senare som omfattas av programmet. För barn 9-14 år är det två doser som gäller för fullt skydd och för äldre barn samt vuxna är det tre sprutor som behövs för fullgott skydd.

Vi erbjuder HPV-vaccinationer till självkostnadspris om du av någon anledning inte vaccinerats inom det allmänna vaccinationsprogrammet.