Bensår

Hem  /  Medicinsk hudsjukvård  /  Bensår

Bensår

Bensår är sår på fötterna eller underbenen som inte läker inom sex veckor. Den vanligast orsaken till bensår är att blodcirkulationen i benen inte fungerar som den ska. De flesta blir av med sina bensår men det kan ta lång tid. Ibland flera år.

Bensår beror på att blodcirkulationen i benen är försämrad. Det gör att det lättare uppkommer sår. Såren har dessutom ofta svårt att läka på grund av den försämrade blodcirkulationen.

Det finns olika typer av bensår, men venösa bensår och arteriella bensår är de som är vanligast.

Venösa bensår beror på försämrat blodflöde i venerna. Det är de blodkärl som leder blodet till hjärtat från kroppens olika delar. Blodet har då svårt att pumpas från benen mot hjärtat och benen blir svullna. Venösa bensår sitter ofta på vristen i anslutning till fotknölarna eller på smalbenet, men sällan på foten. Såren brukar vara ganska oregelbundna i formen och kan ibland göra ont.

Arteriella bensår beror på försämrat blodflöde i artärerna. Det är de blodkärl som leder blodet från hjärtat och ut i kroppen. Blodet har svårt att nå ut i kroppen om artärerna har blivit trånga. Huden får då inte tillräckligt med syre och näring. Arteriella bensår sitter oftast på foten men kan också sitta på underbenet. Såren brukar täckas av en svart sårskorpa och foten är ofta blek och kall. Arteriella bensår gör ofta mycket ont, särskilt när du ligger ner eller när du går.

Hos Privatläkarnas hudmottagning hjälper våra specialistläkare och sköterskor till med behandling av bensår. Till oss kommer du genom remiss från din vårdcentral eller genom att själv kontakta oss direkt och boka tid för bedömning hos våra specialistläkare.